Home / Aanstellen vertrouwenspersoon ondernemingsraad

Aanstellen vertrouwenspersoon ondernemingsraad

Aanstellen vertrouwenspersoon in overleg met de ondernemingsraadaanstellen vertrouwenspersoon ondernemingsraad

Als het aankomt op het aanstellen van een vertrouwenspersoon voor uw onderneming, dan heeft de ondernemingsraad (OR) instemmingsrecht. De OR is vaak de stem van het personeel. Ze voeren overleg over uiteenlopende zaken met bijvoorbeeld de directeur of de eigenaar van de onderneming. Bij het aanstellen van een vertrouwenspersoon heeft de ondernemingsraad ook bepaalde rechten. Dit loopt uiteen van recht op informatie en advies, tot het nemen van initiatieven en het verkrijgen van instemming.

Recht van instemming maakt deel uit van de  personeelsregelingen. Voor besluiten hieromtrent moet de bestuurder van de organisatie dus toestemming vragen aan de OR. Ook de onafhankelijkheid van een vertrouwenspersoon kan worden bepaald door de ondernemingsraad. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een vertrouwenspersoon aan te stellen die binnen de onderneming werkzaam is, maar ook bij het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht.

Als onderneming een vertrouwenspersoon aanstellen in samenspraak met de OR

Een ondernemingsraad binnen een bedrijf of organisatie behartigt de belangen van het personeel en heeft daarmee instemmingsrecht op de behandeling van eventuele klachten en vraagstukken. Ook op het aanstellen van een vertrouwenspersoon heeft de ondernemingsraad invloed. Een vertrouwenspersoon binnen het bedrijf kan wenselijk zijn als er op de werkvloer spanningen, ongewenst gedrag of zelfs discriminatie voorkomt. Deze gebeurtenissen zijn van sterke invloed op het welzijn van medewerkers en kunnen daarmee de productiviteit en de sfeer behoorlijk negatief be√Įnvloeden.

Bij Pasme kunt u terecht als u adviezen wilt over het aanstellen van een vertrouwenspersoon in samenspraak met de ondernemingsraad. Desgewenst hebben we professionele externe vertrouwenspersonen beschikbaar die ruim ervaren zijn in de samenwerking met een OR binnen uw organisatie.

Ze vormen een laagdrempelig aanspreekpunt voor werknemers binnen een bedrijf. Daarmee worden escalaties en spanningen voorkomen en blijft een prettige werkomgeving bestaan waarin medewerkers zich veilig en gewaardeerd voelen. Een externe vertrouwenspersoon werkt samen met de ondernemingsraad en zet zich in voor de belangen van het personeel. Door het voeren van oplossingsgerichte gesprekken met het management of bestuur is het aanstellen van een vertrouwenspersoon in overleg met de OR bij Pasme altijd een goede keuze. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden binnen uw onderneming.

Top